Lär dig mer om cava

Cava tillverkas på traditionellt vis med en andra jäsning på flaska. Det finns inte bara ett, utan flera tillåtna ursprungsområden i Spanien för odling av druvor till cava.

Spaniens svar på champagne heter cava och är ett av världens mest exporterade bubbel. 252 miljoner flaskor producerades 2017. Cirka 65 procent exporterades.

Cavan skapades 1872

Josep Raventós Fatjó var den förste att producera cava i större mängd. Han reste till Champagne i slutet av 1800-talet för att studera bubbelproduktion. Han återvände till Katalonien med kunskap och inspiration. 1872 brukar räknas som startåret för cava, även om det då inte kalldes för cava.

Udda geografiskt ursprung

Cava kan tillverkas över hela Spanien, till skillnad från champagne som endast får göras i distriktet Champagne.

Det finns ett klart dominerande distrikt: Över 90 procent av cava-produktionen sker i Kataloniens Penedésdistrikt.

Bland de andra distrikten som tillverkar cava finns Rioja, Navarra och Zaragoza.

Cava är ett eget DO, (Denominación de Origen), som helt enkelt skapats utifrån de distrikt som producerar cava  så på sätt och vis är det ändå geografiskt begränsat.

Utbrytare från DO Cava

Det finns även ett antal producenter, som i protest mot vad de anser är för generösa kvalitetsregler, brutit sig ur DO Cava.

De tillverkar istället sitt vin under beteckningen Penedès DO och förespråkar en helt torr stil med högre kvalitetskrav och längre tid på jästfällningen. I övrigt används samma metoder och druvsorter.

Sedan 2014 finns även vingårdsbetecknad cava  Cava del Paraje Calificado.

Inhemska och internationella druvor

Cava gjordes länge uteslutande på spanska druvor som macabeo, xarel-lo och parellada samt garnacha tinta och monastrell.

Numera förekommer även chardonnay och pinot noir, vars förekomst i cava varit omdebatterad då de inte är traditionella druvor.

Macabeo är den mest odlade sorten men xarel-lo framhävs allt mer som en lämplig druva för druvren cava med god lagringspotential.

Cava kallades först champaña

Namnet cava togs i bruk först under 1970-talet, fram till dess kallades det spanska bubblet för champaña, men uttrycket blev förbjudet då EU:s ursprungsskydd trädde i kraft.

För cava gäller traditionell metod

Cava ska göras enligt den traditionella metoden, det vill säga i linje med hur champagne tillverkas i Frankrike. Traditionell metod innebär att vinet får jäsa en andra gång på flaska genom att socker och jäst tillsätts. 

Krav på lagring

Cava ska lagras i minst 9 månader. Cava Reserva ska lagras i minst 15 månader. Står det Gran Reserva på etiketten ska vinet vara torrt och ha lagrats i minst 30 månader. Vissa producenter lagrar sina prestigecavor ännu längre. 

Cavafakta

För att få kalla ett vin för cava måste det uppfylla följande krav:

  • Vinet ska ha producerats på någon eller flera av de tillåtna druvsorterna macabeo, xarel-lo, parellada, chardonnay, malvoisie, trepat, grenache, monastrell och pinot noir. 
  • Druvorna ska komma från ett definierat ursprungsområde, ett så kallat DO (Denominación de Origen), som består av omkring 160 kommuner utspridda över hela Spanien. 90 procent av cava-producenterna finns dock i Penedés i Katalonien, i synnerhet i och omkring byn Sant Sadurní d’Anoia.
  • Vinet måste vara gjort enligt den traditionella metoden och ska ha lagrats på sin jästfällning i minst nio månader.
  • Vinet måste hålla en alkoholhalt inom spannet 10,8–12,8 volymprocent.