Lär dig mer om cava

Cava tillverkas på traditionellt vis med en andra jäsning på flaska. Det finns inte bara ett, utan flera tillåtna ursprungsområden i Spanien för odling av druvor till cava.

Världens mest exporterade bubbel

Spaniens svar på champagne heter cava och är världens mest exporterade bubbel. Av de cirka 244 miljoner flaskor som årligen produceras lämnar 157 miljoner landet.

Josep Raventós Fatjó var den förste att producera cava i större mängd. Han reste till Champagne i slutet av 1800-talet för att studera bubbelproduktion. Han återvände till Katalonien med kunskap och inspiration och 1872 brukar räknas som startåret för cava.

Cava kan tillverkas över hela Spanien, till skillnad från champagne som endast får göras i disktriktet Champagne. Men 90 procent av cava-produktionen sker i Katalonien och Penedésdistriktet. Andra distrikt som tillverkar cava är Rioja, Navarra och Zaragoza.

Cava är ett eget DO som helt enkelt skapats utifrån de distrikt som producerar cava  så på sätt och vis är det ändå geografiskt begränsat.

Det finns även ett antal producenter, som i protest mot vad de anser är för generösa kvalitetsregler, brutit sig ur DO Cava. De tillverkar i stället sitt vin under beteckningen Penedès DO och förespråkar en helt torr stil med högre kvalitetskrav, samt längre tid på jästfällningen. I övrigt används samma metoder och druvsorter. Sedan 2014 finns även vingårdsbetecknad cava  Cava del Paraje Calificado.

Inhemska och internationella druvor

Cava gjordes länge uteslutande på spanska druvor som macabeo, xarel-lo och parellada samt garnacha tinta och monastrell. Numera förekommer även chardonnay och pinot noir, vars förekomst i cava varit omdebatterad då de inte är traditionella druvor.

Macabeo är den mest odlade sorten men Xarel-lo framhävs allt mer som en lämplig druva för druvren cava med god lagringspotential.

Namnet cava togs i bruk först under 1970-talet, fram till dess kallades det spanska bubblet för champaña, men uttrycket blev förbjudet då EU:s ursprungsskydd trädde i kraft.

Traditionell metod

Cava ska göras genom den traditionella metoden. Det innebär att den andra jäsningen sker på flaska (man tillsätter socker och jäst för att sätta igång jäsningen).

Cava ska lagras i minst 9 månader, eller i minst 15 om det är en reserva. Står det Gran Reserva på etiketten ska vinet vara torrt och ha lagrats på bodegan i minst 30 månader. Vissa producenter överskrider dock detta med flera år för sin prestigecava.

Cavafakta

För att få kalla ett vin för cava måste det uppfylla följande krav:

  • Vinet ska ha producerats på någon eller flera av de tillåtna druvsorterna macabeo, xarel-lo, parellada, chardonnay, malvoisie, trepat, grenache, monastrell och pinot noir. 
  • Druvorna ska komma från ett definierat ursprungsområde, ett så kallat DO (Denominación de Origen), som består av omkring 160 kommuner utspridda över hela Spanien. 90 procent av cava-producenterna finns dock i Penedés i Katalonien, i synnerhet i och omkring byn Sant Sadurní d’Anoia.
  • Vinet måste vara gjort enligt den traditionella metoden och ska ha lagrats på sin jästfällning under minst nio månader.
  • Vinet måste hålla en alkoholhalt inom spannet 10,8–12,8 volymprocent.