Avsändare – Till startsidan
StartVinDruvans världDruvsorter

Grenache

Grenache

Kunskap & Inspiration

Grenache

Blå druva.

Odlas i: Sydfrankrike, Sardinien, Spanien, Australien, USA och Sydafrika.
Kända distrikt: Södra Rhône, Navarra, Priorat.
Smak: Mörka och röda bär, björnbär, blåbär, hallon, lavendel och inslag av kryddor och lakrits.
Passar till: Röda, koncentrerade viner passar till de flesta kötträtterna. Rosévinerna passar till fisk-, skaldjurs- och grönsaksrätter eller som aperitif.
Smaktyp: Spanska och franska grenacheviner hittar du ofta i smaktypen Kryddigt & Mustigt. Vinerna från Australien är oftast i kategorin Fruktigt & Smakrikt. Från USA och Sydafrika kan smaktypen variera mellan de två.

Inte längre en dussindruva

Grenache odlas överallt i södra delen av Frankrike. Det är en lättodlad druva som behöver mycket sol, mognar sent och ger viner med blek färg och hög alkoholhalt. Grenache har haft rykte om sig att vara en dussindruva men i dag finns producenter som tillverkar grenacheviner av mycket hög kvalitet så den bilden håller verkligen på att förändras.

Från rosé till starkvin

Druvan har mycket fruktsyra men inte särskilt mycket strävhet och passar därför utmärkt för roséviner. Välkända roséviner av grenache görs i Navarra i Spanien och i Provence och södra Rhône i Frankrike. I Spanien kallas den istället för garnacha och på Sardinien kallas druvan cannonau.

I både Spanien och Frankrike blandas den oftast med andra blå druvor. I Châteauneuf-du-Pape i södra Rhône är den viktigast av de 13 tillåtna druvsorterna men används också till starkviner i Spanien och Frankrike, till exempel i Banyuls.

Även Australien har upptäckt grenache. Druvan trivs bra i det heta klimatet och ger mycket fruktiga och smakrika viner. I Kalifornien i USA och Sydafrika används den för att göra så kallade Rhôneblends där även syrah och mourvèdre oftast ingår. På Sardinien kallas druvan cannonau.

Fler druvsorter