Blå vindruvor i trälådor

Veganviner

Veganviner innebär att klarningen av vinet har skett utan animaliska produkter. Det går bra att söka på "vegan" i vårt sortiment här på sajten.

Vad är veganvin?

Under jäsningen av vinet bildas proteiner, vilka gör vinet grumligt och det får slöjor. Genom att använda exempelvis mjölkproteinämnen, äggprotein, isinglass (från fiskens simblåsa) eller kitin kan man ta bort det grumliga. Det som händer är att jäsningsproteinet klumpas ihop och sjunker till botten av vinkärlet, där det lätt kan avlägsnas.

Som vegan vill man undvika alla produkter från djurriket, då behöver vinet vara klarnat med ämnen som inte är sprunget från djurriket. Det vanligaste sättet är dock att filtrera vinet genom finmaskigt filter.

Märkning av veganviner

Det finns ingen övergripande organisation, eller internationell certifiering av veganviner. Däremot finns det olika organisationer som certifierar veganviner. Organisationerna har olika regler, vissa är mer långtgående än andra och har definitioner för veganvin alltså vad som krävs av vinproducenten för att kunna använda organisationens märkning.

Veganprodukter på Systembolaget

Ordet ”vegan” är sökbart i vårt sortiment här på systembolaget.se. Här är alla drycker som producenten anser vara veganvänligt.

I sökordet "vegan" ingår även drycker som är fria från animaliska produkter som mjölk, laktos, grädde eller klarningsmedel. Det kan exempelvis gälla likörer och öl.

Vilka artiklar blir sökbara?

För att bli sökbara behöver artiklarna ha en märkning på dryckesförpackningens etikett om vegan. Det kan vara en certifiering av:

  • tredje part
  • en egen certifiering eller
  • ett omnämnande om att produkten är vegan

 

Olika veganmärkningar

De två vanligaste tredjepartcertifieringarna på våra produkter är: 

 

Producenternas egna märkningar

Veganmärkningen kommer inte att tryckas på hyllkantsetiketterna. I stället hittar du informationen genom att:

  • göra en fritextsökning på produktsidan
  • att producenterna själva märker ut veganska produkter genom egen logotype eller text på etiketten, som "vegan friendly"