Avsändare – Till startsidan

Listor

Beställningar

Bokningar

Bevakningar

Privatimporter

Kontouppgifter

Logga ut

StartVinEko, bio, vegan och natur

Veganskt vin – utan animaliska tillsatser

Veganskt vin – utan animaliska tillsatser

Kunskap & Inspiration

Veganskt vin – utan animaliska tillsatser

Ett veganskt vin är ett vin som inte har klarnats eller gått igenom några andra behandlingar med animaliska produkter. Det finns olika certifieringar och du kan söka på veganskt vin i vårt sortiment.

Varför är inte allt vin veganskt?

När ett vin jäser bildas proteiner som gör vinet grumligt och slöjigt. Det är naturligt och ofarligt men kan samtidigt göra vinet instabilt. Dessutom är de flesta vindrickare vana vid klart vin.

Grumligheten och fällningarna tas bort genom klarning och filtrering innan buteljering. Vid klarningen används i vissa fall animaliska proteiner och ämnen: mjölkprotein, äggvita, isinglass från fiskens simblåsa eller kitin från skaldjur.

Det tillsatta klarningsmedlet gör att proteinet från jäsningen klumpas ihop, sjunker till botten av vinkaret och kan tas bort. Protein avlägsnar protein, med andra ord.

Veganviner klarnas och stabiliseras istället genom att använda bentonitlera eller andra finmaskiga filter.

Även andra produkter från djurriket används vid vintillverkning:

Gelatin kan göra rött vin mjukare genom att ta bort tanniner.
• Mjölkproteinet kasein tar bort färgämnen från vita viner och gör dem ljusare.

Hjälpmedel, inte tillsats

Klarningsmedel räknas som hjälpmedel och inte tillsats i vinet eftersom nästan ingenting av det är kvar i vätskan när den tappas på flaska.

Samtidigt är det svårt att garantera att inte minsta beståndsdel finns kvar. Om det kan finnas spår av ägg eller mjölk ska det stå på förpackningen, eftersom det kan framkalla allergiska reaktioner.

Är veganvin biodynamiskt?

Nej, det är inte samma sak. Många av de preparat som används inom biodynamisk vinodling ska tillbringa tid i horn, skallar eller blåsor från djur. De blandas sedan med vatten som sprutas ut i vingården. Även om det inte påverkar det färdiga vinet kan det vara oönskat ur vegansynpunkt.

Läs mer om biodynamiskt vin

Hur hittar jag veganvänliga drycker på Systembolaget?

På vår webbplats kan du få fram veganvänliga produkter genom att skriva ”vegan” i sökfältet för sortimentet. I träfflistan ingår drycker som inte innehåller något från djurriket som mjölk, laktos, grädde eller klarningsmedel.

Systembolagets sortiment av veganvänliga drycker

Systembolagets hyllkantsetiketter är inte veganmärkta, men etiketterna på dryckens förpackning är det. Producenterna själva märker ut produkterna genom egen logotype eller text på etiketten, till exempel "vegan friendly".

Dryckerna kan också ha certifiering från någon av de organisationer som certifierar veganvänliga produkter.

Olika veganmärkningar

Det finns inte en utsedd, övergripande organisation eller en bestämd internationell certifiering av veganviner – det finns flera. Vissa organisationer går längre än andra och har tydliga definitioner för veganvin och vilka krav vinproducenten ska uppfylla för att få använda märkningen.

De två vanligaste tredjepartcertifieringarna på våra produkter är The Vegan Society och The European Vegetarian Union, V-label.

Logotyperna för The Vegan Society, The European Vegetarian Union och V-label.

The Vegan Society, The European Vegetarian Union och V-label.