
Kunskap & Inspiration
- Om rött vin
- Om vitt vin
- Om rosévin
- Om mousserande vin
- Om starkvin
- Druvans värld
- Vinprovning
- Vinprovning på Systembolaget
- Hemma
- Prova olika smaktyper av vin
- Prova rött vin av fyra olika druvor
- Prova syrah, shiraz och cabernet sauvignon
- Prova vitt vin av fyra olika druvor
- Prova riesling och chardonnay
- Prova olika mousserande vin
- Prova vitt vin till mat hemma
- Prova mat till rött vin
- Prova mat till mousserande vin
- Prova mat till rosévin
- Vinprovningsprotokoll
- Hur mycket vin går det åt?
- Hur länge håller öppnat vin?
- Dekantera & lufta vin
- Defekt vin
- Temperatur på vin
- Årgång & lagring
- Vad innehåller vin?
- Eko, bio, vegan och natur
- Vintermer
- Världens vinländer
- Liknande vin
Barbera
Blå druva.
Odlas i: Italien, inklusive Sicilien och Sardinien. Sydamerika, Australien och USA.
Kända distrikt: Alba och Asti i Piemonte.
Smak: Fruktiga viner med hög frisk syra, ofta med inslag av mörka körsbär.
Passar till: Lätta rätter av fågel, kalv och gris. Lamm, nöt och vilt om vinet är fylligt och smakrikt.
Smaktyp: Barbera hittas oftast i kategorin Fruktigt & Smakrikt.
Folkets vin
Barbera odlas i hela Italien men hemtrakten är Piemonte, främst kring städerna Alba, Asti och Monferrato där den står för mer än hälften av skörden. Utanför Europa odlas barbera allt mer i Victoria och New South Wales i Australien, samt i Kalifornien, USA. I Argentina växer den mest i Mendoza-distriktet och druvan används främst i blandningar. Brasilien och Uruguay har också relativt stora planteringar.
En sträv framtid
Typiskt för barbera är den höga fruktsyran. Traditionellt har druvan haft en ganska låg status och gett friska, mjuka och fruktiga röda viner som bör drickas unga.
Den moderna trenden går mot koncentrerade och sträva viner som framställs genom lågt skördeuttag och lagring på små, nya ekfat. Många experter menar att barbera är Piemontes mest intressanta druva, trots att den ofta hamnar i skuggan av nebbiolon.