Avsändare – Till startsidan
StartVinDruvans världDruvsorter

Barbera

Barbera

Kunskap & Inspiration

Barbera

Blå druva.

Odlas i: Italien, inklusive Sicilien och Sardinien. Sydamerika, Australien och USA.
Kända distrikt: Alba och Asti i Piemonte.
Smak: Fruktiga viner med hög frisk syra, ofta med inslag av mörka körsbär.
Passar till: Lätta rätter av fågel, kalv och gris. Lamm, nöt och vilt om vinet är fylligt och smakrikt.
Smaktyp: Barbera hittas oftast i kategorin Fruktigt & Smakrikt.

Folkets vin

Barbera odlas i hela Italien men hemtrakten är Piemonte, främst kring städerna Alba, Asti och Monferrato där den står för mer än hälften av skörden. Utanför Europa odlas barbera allt mer i Victoria och New South Wales i Australien, samt i Kalifornien, USA. I Argentina växer den mest i Mendoza-distriktet och druvan används främst i blandningar. Brasilien och Uruguay har också relativt stora planteringar.

En sträv framtid

Typiskt för barbera är den höga fruktsyran. Traditionellt har druvan haft en ganska låg status och gett friska, mjuka och fruktiga röda viner som bör drickas unga.

Den moderna trenden går mot koncentrerade och sträva viner som framställs genom lågt skördeuttag och lagring på små, nya ekfat. Många experter menar att barbera är Piemontes mest intressanta druva, trots att den ofta hamnar i skuggan av nebbiolon.

Fler druvsorter