Avsändare – Till startsidan
StartVinDruvans världDruvsorter

Furmint

Furmint

Kunskap & Inspiration

Furmint

Grön druva.

Odlas i: Ungern, samt i mycket liten skala i övriga Centraleuropa, Sydafrika och USA.
Kända distrikt: Tokaj, Somló (Ungern).
Smak: Från torra till söta ädelrötade viner med hög syra. De torra med lätt kryddigt inslag av citrus och mogna päron, de söta med aromer av aprikosmarmelad, honung, saffran och mandelmassa.
Passar till: De torra vinerna passar bra till fisk- och skaldjursrätter medan de sötare matchar grönmögelost och fruktdesserter.
Smaktyp: Majoriteten finns i kategorin Sött, men druvan finns även i torra viner med fatkaraktär i kategorin Fylligt & Smakrikt.

Blir till dessertvin

Furmint är en druva med tjockt skal, hög sockerhalt och hög syra, vilket ger bra förutsättningar för tillverkning av dessertvinet Tokaji Aszú.

Genom att låta druvorna angripas av ädelröta/botrytis, skrumpnar druvan ihop och ger en mycket söt druvmust. De söta, gyllengula vinerna görs oftast av en blandning på flera druvor, som furmint, hárslevelű och sárga muskotály (muscat blanc á petit grains). De är ofta mycket lagringsvänliga.

Torra viner på framfart

Tokaj är en gammal vinregion som ligger i Ungern och Slovakien och furmint har odlats där sedan 1500-talet. De torra vinerna är kraftfulla med lite högre alkoholhalt, frisk syra och aromer som lime, päron, äpple, rökig mineral och en viss kryddighet. De kan vara lagrade på fat eller ståltank. Trots de söta vinernas dominans ökar intresset och erkännandet för torra viner på furmint.

Fler druvsorter