Avsändare – Till startsidan
StartVinDruvans världDruvsorter

Garganega

Garganega

Kunskap & Inspiration

Garganega

Grön druva.

Odlas i: Italien.
Kända distrikt: Soave i Venetien och Sicilien.
Smak: Torr, frisk med kryddigt inslag av citron, mandel, gråpäron och örter.
Passar till: De torra vinerna passar ofta till lättare fisk- och skaldjursrätter eller sallader.
Smaktyp: Garganega är mångsidig. De flesta vinerna finns i kategorin Friskt & Fruktigt men druvan ingår även i Fylligt & Smakrikt och Sött.

En druva med stor släkt

Garganega kallas även grecanico på Sicilien. Druvan är besläktad med flera andra druvor, som cataratto, trebbiano (ugni blanc) och malvasia. Det innebär att garganega är en betydelsefull druva för den italienska vinhistorien.

Ingår i soaveviner

Garganega är den största beståndsdelen i vinet soave som framställs i den nordöstra italienska appellationen med samma namn. Trebbiano di Soave (verdicchio bianco) och ibland chardonnay är de andra vanligaste. Soave-vinerna är torra, friska och lätt aromatiska med toner av citrus, mandel och gråpäron.

Växer som öron

Venetien har en lång tradition av att göra recioto, söta viner på torkade druvor – recioto de Soave är inget undantag. Visste du förresten att själva namnet recioto kommer från ordet recie, som betyder "öron"? En gammal referens till garganegas växtsätt, där två mindre klasar av mogna druvor sitter överst på druvklasen.

Fler druvsorter