Avsändare – Till startsidan
StartVinDruvans världDruvsorter

Merlot

Merlot

Kunskap & Inspiration

Merlot

Blå druva.

Odlas i: Hela vinvärlden.
Kända distrikt: Bordeaux.
Smak: Ger ofta medelfylliga till fylliga viner med relativt mjuka tanniner och inslag av blåbär, plommon, korinter, gräs och örter.
Passar till: De fylliga vinerna passar bra till kraftiga rätter av lamm och nöt medan de lite lättare och fruktigare vinerna passar bra till grillat.
Smaktyp: Merlotviner från exempelvis Sydafrika eller USA finns ofta i kategorin Fruktiga & Smakrika, medan vinerna från Bordeaux ofta är Strama & Nyanserade.

Mjuka merlot

Merlot är en av Frankrikes vanligaste blå druvsorter som dessutom är på frammarsch över hela vinvärlden. Dess popularitet hänger samman med att den mognar tidigt, ger stora skördar och ett vin som påminner om cabernet sauvignon, men utan dess strävhet. Merlotviner kan smaka på många olika sätt men oavsett om de smakar gräs, plommon eller lakrits brukar de vara ganska mjuka.

Blandas ofta med andra druvor

I Bordeaux består fler än hälften av vinodlingarna av just merlot. Allra vanligast är druvan i de östra delarna där den främst blandas med cabernet franc. Kända viner görs i Saint-Emilion och Pomerol. I västra Bordeaux blandas merlot med cabernet sauvignon för att ge vinet fyllighet och eldighet. Merlot ingår även i viner från sydvästra Frankrike, så kallade vin de pays eller indication géographique protégée, bland annat från Languedoc.

Ciao Italien

I Italien är druvan mycket vanlig och finns i många viner från Friuli, Toscana och Umbrien. Merlotviner har också länge varit vanliga i Östeuropa medan de stadigt ökar i USA, Sydamerika, Australien, Nya Zeeland och Sydafrika.

Fler druvsorter