Lär dig mer om portvin

Det finns olika typer av portvin. De tillverkas på olika sätt. Gemensamt är dock att man tillsätter sprit för att stoppa jäsningen.

Tillverkning av portvin

Vinet kommer från Dourodalen i norra Portugal och är uppkallat efter hamnstaden Porto. Alla röda portviner tillverkas på samma sätt: man tillsätter 77-procentig sprit och druvmusten slutar jäsa vid några procents alkohol. Då finns det fortfarande socker kvar i musten, resultatet blir ett sött starkvin med cirka 20 volymprocent

Flera röda portvinstyper 

Ruby 

Är relativt fruktigt vin och ligger en kortare tid på fat före buteljering. Det vinner inte på lagring.

Tawny 

Är i sin enklaste variant en blandning av vitt portvin och ruby. Tawny av högre kvalitet lagras lång tid på stora gamla ekfat och får en mjuk, elegant smak.

Late bottled vintage (LBV) 

Detta är ett årgångsbetecknat portvin som lagras på fat 46 år. Viner som lagrats sex år (buteljeringsår anges) behöver inte dekanteras. Traditional Late Bottled Vintage Port lagras fyra år och buteljeras utan filtrering och behöver dekanteras för servering.

Colheita port 

Vinet är årgångsbetecknat och lagras på fat fram till buteljeringen. I praktiken en årgångsbetecknad tawny .

Vintage port 

Vinet är årgångsbetecknat och tillverkas vid bra år. Vintage port buteljeras efter två år på ekfat och behöver därefter mogna minst i 1015 år. Vid bra årgångar kan vintage port lagras i flera årtionden. Vinet bildar kraftig fällning och brukar därför dekanteras (hällas över på karaff). Flaskan bör ha stått upprätt något dygn innan du dekanterar.

Vingårdsbetecknad vintage 

Detta är port från en enda vingård (quinta) som ger druvor av särskilt hög kvalitet. Vinet tillverkas de år som den allmänna druvkvaliteten inte är tillräckligt bra för vintage port.

Vitt portvin 

Vitt portvin är inte så vanligt men kan vara alltifrån torrt till sött. I Portugal blandas det ofta med tonic water, som en aperitif.

Olika druvsorter i portvin

Man odlar många olika druvsorter på de terrasserade odlingarna längst floden Douro. De viktigaste är touriga nacional, touriga francesa, tinta roriz (tempranillo), tinta barroca och tinta cão.