Hemleverans beställer du enklast på beta.systembolaget.se. Klicka här så kommer du dit.

Lär dig mer om portvin

De flesta portviner är röda men det finns både vita och roséfärgade varianter. Det alla har gemensamt är att druvsprit tillsätts innan basvinet jäst klart. Druvorna odlas i Dourodalen men lagringen sker i Porto.

Tillverkning av portvin

Vinet kommer från Dourodalen i norra Portugal och är uppkallat efter hamnstaden Porto. Alla röda portviner tillverkas på samma sätt: man tillsätter 77-procentig druvsprit och musten slutar jäsa vid några procents alkohol. Då finns det fortfarande socker kvar i musten och resultatet blir ett sött starkvin med cirka 20 volymprocent.

Även om odlingarna ligger i Dourodalen sker den mesta av lagringen ute vid kusten i Porto och Vila Nova de Gaia. Där ligger bodegorna och handels-husen som ägs av både inhemska och utländska firmor.

Typer av rött portvin 

Ruby 

Är fruktigt, ungdomligt och ligger en endast en kortare tid på fat eller tank före buteljering, oftast 2 - 3 år. Det vinner inte på lagring.

Tawny 

Är i sin enklaste variant en blandning av vitt portvin och ruby. Tawny av högre kvalitet lagras lång tid på stora gamla ekfat och får en mjuk, elegant smak och ljusare färg. De betecknas ofta 10, 20, 30 eller 40 år, vilket indikerar lagringstid eller stil.

Late bottled vintage (LBV) 

Detta är ett årgångsbetecknat portvin som lagras på fat 4 6 år. Viner som lagrats sex år, (buteljeringsår anges), behöver inte dekanteras. Traditional Late Bottled Vintage Port lagras fyra år och buteljeras utan filtrering och behöver dekanteras för servering.

Colheita port 

Vinet är årgångsbetecknat och lagras på fat fram till buteljeringen. I praktiken en årgångsbetecknad tawny.

Vintage port 

Vintage port är årgångsbetecknat och tillverkas endast vid bra år. Vintage port buteljeras efter två år på ekfat och behöver därefter mogna minst i 1015 år. Vid bra årgångar kan vintage port lagras i flera årtionden. Vinet bildar kraftig fällning och brukar därför dekanteras (hällas över på karaff). Flaskan bör ha stått upprätt något dygn innan du dekanterar.

Vingårdsbetecknad vintage 

Detta är port från en enda vingård, quinta, som ger druvor av särskilt hög kvalitet. Vinet tillverkas de år som den allmänna druvkvaliteten inte är tillräckligt bra för vintage port.

Vitt portvin 

Vitt portvin är inte så vanligt men kan vara alltifrån torrt till sött. Druvor som används är malvasia och rabigato med flera. I Portugal blandas ofta vitt portvin med tonic water och serveras som aperitif.

Roséport

Roséport skapades så sent som 2008 och har på senare år blivit populär i hemlandet Portugal. Det är i princip en ruby men tillverkas på samma sätt som många roséviner, alltså genom kort skalmaceration som bara ger en rosa nyans.

Olika druvsorter i portvin

Man odlar många olika druvsorter på de heta, terrasserade odlingarna utmed floden Douro och portviner är alltid blandningar. Upp till 80 olika sorter odlas men de viktigaste är touriga nacional, touriga francesa, tinta roriz (tempranillo), tinta barroca och tinta cão.

Druvorna trampas

Målet är att få ut mycket färgpigment på kort tid för att portvinet ska få en djup färg. Därför är fottrampning fortfarande vanligt, särskilt för premiumvarianter och Vintage Port. På senare år har även mekaniska trampmaskiner med "fötter" introducerats på bodegorna i Dourodalen.

Odlingsområde med anor

Vinodlingarna i Dourodalen är gamla och ursprungsskyddades redan 1756. Detta gör det till världens tredje äldsta "skyddade" vinodlingsområde efter Chianti 1716 och Tokaj 1730.