Avsändare – Till startsidan
StartVinDruvans världDruvsorter

Carignan

Carignan

Kunskap & Inspiration

Carignan

Blå druva.

Odlas i: Spanien, Italien, södra Frankrike, Chile och USA.
Kända distrikt: Priorat, Tarragona, Sardinien, Lazio, Languedoc-Roussillon, södra Rhone, Provence, Itata, och Kalifornien.
Smak: Tanninrik med hög fruktsyra. Ger aromer som plommon, björnbär, mörka körsbär, kryddor, kanel, kryddnejlika, lakrits, mineral, charkuterier. Med fatlagring framträder toner av torkad frukt och läder.
Passar till: Kraftiga kötträtter med gräddiga såser och feta rätter som balanserar vinets höga syra och strävhet.
Smaktyp: Carignan stöter man oftast på bland smaktyperna Kryddigt & Mustigt samt Fruktigt & Smakrikt.

Känslig värmeälskare

Carignan odlas i fler områden än man ofta tror. Druvan är produktiv och behöver varmt klimat för att mogna. Den får då mörk färg, höga tanniner och fruktsyra, men den är extra känslig mot röta och mögel.

I Languedoc-Roussillon, Frankrike tillverkas både rött och rosévin av druvan. Carignan trivs även i värmen i södra Rhône, Spanien.

Kärt barn har många namn

För oss nordbor och i Frankrike benämner vi druvan som carignan, men i Spanien kallas den cariñena, i Italien carignano och i Kalifornien, USA carignane.

Cariñena kommer från Aragon i Spanien men i dag används den snarare i regionerna Priorat och Tarragona. I Rioja får druvan heta mazuelo. I Italien används carignano på Sardinien men även i Lazio, söder om Rom.

I Chile finns många äldre vinrankor och man har de senaste åren börjat ta tillvara dem på ett hantverksmässigt sätt genom handskörd och naturlig jäsning för att få fram druvans karaktär och terroir.

Bäst efter 50-årsåldern

Vinrankorna är som bäst efter 50-årsåldern. Med lågt skördeuttag och varsam vinmakning går det att få fram druvans bättre sidor med mer balanserade tanniner och fruktsyra.

Ett produktionssätt som visat sig passa carignandruvan är kolsyrejäsning, macération carbonique, som ger ett mjukare vin med mycket fruktaromer.

Druvan ingår i många blandningar, till exempel tillsammans med grenache och syrah i södra Rhône. Den spelar inte alltid huvudrollen men bidrar med tanniner och syra. Carignan används ofta i billigare bulkviner och har därför fått ett oförtjänt dåligt rykte.

Fler druvsorter