På onsdag förbättrar vi våra IT-system och det kan orsaka störningar på sajten. Vi gör vårt bästa för att allt ska fungera som vanligt under dagen.

Avsändare – Till startsidan
StartVinDruvans världDruvsorter

Verdicchio

Verdicchio

Kunskap & Inspiration

Verdicchio

Verdicchio i sortimentet

Verdicchio i sortimentet

Odlas i: Italien.
Kända distrikt: Marche, appellationerna Verdicchio di Matelica DOC, Verdicchio dei Castelli di Jesi DOCG.
Smak: Citronskal och mandel, med hög syra.
Passar till: Milda fisk- och skaldjursrätter, lätta vegetariska rätter, sällskapsvin.
Smaktyp: De flesta vinerna är Friska & Fruktiga men druvan förekommer även bland Fylligt & Smakrikt.

Grön druva med lång historia

Druvan verdicchio har en lång historia. Namnet kommer från italienskans ord för grön, verde, och beskriver vinernas gröngula nyans.

Verdicchio förekommer i dokument från regionen Marche i mellersta Italien redan på 1300-talet. Den kan ursprungligen kommit från Venetien i norra Italien, men då under synonymen Trebbiano di Soave, där den än i dag bidrar med blommighet och syra till Soave-vinerna som annars mest utgörs av den mer lätt aromatiska garganega.

Tillåten utfyllnadsdruva

En känd appellation är Verdicchio dei Castelli di Jesi DOC (Denominazione di Origine Controllata). Med det menas både en kvalitetsklass och ett vinområde, där krav ställs på druvsort och framställning. För att uppfylla kraven för denna appellation måste vinerna göras med minst 85 procent verdicchio, och trebbiano och malvasia är de enda tillåtna "utfyllnadsdruvorna".

Viner på verdicchio är oftast ljust blekgröna i färgen, friska, fruktiga och lätt aromatiska med inslag av citronskal, grönt äpple, örter och mandel.

Fler druvsorter

Vad är terroir?

Att odla vindruvor

Vad är terroir?

Vitt vin i mat

Hög syra - inget fat

Vitt vin i mat