Hemleverans beställer du enklast på beta.systembolaget.se. Klicka här så kommer du dit.

Information till besökare
Under rådande omständigheter har vi beslutat att skjuta upp höstens provningsdatum tills vidare. Vi återkommer med mer info när vi kan öppna upp för dryckesprovningar i butik.
rött vin, dryckesprovning, vinglas, vektor

Att prova rött vin 

Genom att ställa olika viner bredvid varandra och dofta och smaka på dem, så märker du snabbt skillnader. Här kommer några korta provningstips!

Utseende

Färgen på ett rött vin kan signalera både druvsort och ålder på vinet. Är vinet mörkt och tätt (det är svårt att se igenom vinet) betyder det vanligtvis att det är gjort på druvsorter med tjockt skal som ger mycket färg, exempelvis syrah/shiraz, cabernet sauvignon eller malbec.

Är vinet ljust eller glest (transparent) betyder det vanligtvis att vinet är gjort på en druvsort med tunt skal som ger mindre färg, exempelvis pinot noir. Det kan också betyda att vinet har oxiderat eller är moget, exempelvis en rioja gran reserva men då har det ofta en mer rödbrun färg. Ett ungt vin drar ofta mer åt blårött/blålila.

Provningstermer utseende rött vin:

Klart eller grumligt (de allra flesta röda viner är klara).
Mörkt eller ljust.
Glest eller tätt.
Färgskala: Blåröd – röd - tegel.

Har vinet ”tårar”, alltså lämnar spår på kanterna när det snurras i glaset tyder det vanligtvis på att vinet antingen innehåller restsötma eller har hög alkoholhalt.

Doft

På doften avgör du om vinet är korrekt eller inte, alltså om det är rent eller defekt. Defekter kan vara exempelvis oxidation eller korkdefekt. Doftar vinet illa är det vanligtvis defekt. På doften kan du också avgöra om vinet är ungt – utvecklat eller moget. Ett ungt vin doftar ofta färska frukt och bär eller färska örter medan ett moget vin kan dofta torkad frukt, stall och läder. Fler exempel på aromord för vin. 

Att leta efter

Kondition: Rent eller defekt.
Liten eller stor doft.
Utveckling: Ungt – utvecklat – moget.

Exempel på aromer i rött vin: Röda bär som lingon och röda vinbär, Mörka bär som björnbär, mörka körsbär och svarta vinbär. Mörk frukt som plommon, torkad frukt som russin och katrinplommon. Kryddor som svartpeppar och nejlika, fattoner som vanilj och kaffe. Utvecklade toner som stall och läder.

Smak

I smaken avgör du om vinet är lätt eller fylligt, friskt (hög fruktsyra) och om det är strävt eller mjukt. Ibland kan röda viner även ha en liten bitterhet som kan komma från fatlagring eller att man pressat druvorna hårt (kärnbitterhet). Vissa viner har även en noterbar sötma, även om alla röda viner klassas som torra.

Frågor att ställa sig:

Hur friskt är det – har vinet låg eller hög fruktsyra.
Hur är det med fylligheten, lätt,  medelfylligt eller fylligt.
Upplevs vinet mjukt eller strävt.
Smaken, lång eller kort eftersmak.