vitt vin, dryckersprovning

Att prova vitt vin

Utseende, doft och smak. Det är de tre parametrarna som är viktiga vid en vinprovning. Och att prata och diskutera med varandra. Här får du korta tips för att komma igång.

Utseende

Färgen på ett vitt vin kan signalera både druvsort, tillverkningsmetod och ålder på vinet. Är vinet djupt gult är det förmodligen antingen moget, lagrat på fat eller gjort av torkade druvor eller druvor som utsatts för ädelröta. Det kan också vara gjort på druvsorter som ger mycket färg, som till exempel gewürstraminer. Är vinet ljust eller blekt tyder det ofta på att vinet är ungt.

Ord att svänga sig med:

  • Klart eller grumligt (de allra flesta vita viner är klara)
  • Mörkt eller ljust
  • Glest eller tätt
  • Färgskala: blekt gröngul – halm - gyllene

Har vinet ”tårar”, alltså lämnar spår på kanterna när det snurras i glaset tyder det vanligtvis på att vinet antingen innehåller restsötma eller har hög alkoholhalt.

Doft

På doften avgör du om vinet är korrekt eller inte, alltså om det är rent eller defekt. Defekter kan vara exempelvis oxidation eller korkdefekt. Doftar vinet illa är det vanligtvis defekt. På doften kan du också avgöra om vinet är ungt, utvecklat eller moget. Ett ungt vin doftar ofta färska frukt eller färska örter medan ett moget vin kan dofta torkad frukt (aprikos, sultanrussin), honung, mogna äpplen, vinteräpplen, valnötter.

Ord att svänga sig med:

  • Kondition: Rent eller defekt
  • Liten eller stor doft
  • Utveckling: Ungt – utvecklat – moget

 

Exempel på aromer i vitt vin är:

citrusfrukter som citron, lime och grape,

frukt som gröna äpplen, päron, persika, tropiska frukter som mango, litche och ananas,

torkade frukter som aprikos,

blommor och örter som rosor, jasmin och mynta,

fataromer som vanilj, nougat, nötter och smör.

Smak

I smaken avgör du om vinet är lätt eller fylligt, platt eller friskt (syrligt) samt torrt eller sött.

Ord att svänga sig med:

  • Torrt – viss sötma – sött
  • Hög fruktsyra eller friskt, istället för surt
  • Kroppen känns lätt, medelfyllig eller fyllig
  • Lång eller kort eftersmak
  • Vinet är smakrikt
  • Knuten, känns ungt.