Avsändare – Till startsidan

Listor

Beställningar

Bokningar

Bevakningar

Privatimporter

Kontouppgifter

Logga ut

StartVinDruvans världDruvsorter

Savagnin

Savagnin

Kunskap & Inspiration

Savagnin

Odlas i: Nordöstra Frankrike. Olika varianter av savagnin/traminer odlas även runt Tyskland, Schweiz och Sydtyrolen i Italien. Liten skala i Australien.
Kända distrikt: Jura (Arbois och Côtes du Jura).
Smak: Torra, fylliga viner, antingen traditionellt nötiga, lätt oxiderade eller modernt icke-oxiderade och blandade med chardonnay. Aromer av gul frukt, äpple och citrus. Vinerna av typen vin jaune är komplext nötiga med jästiga toner.
Passar till: De torra vinerna passar till smakrika fiskrätter, de lätt oxiderade varianterna passar bra till rustika rätter med en tydligare sälta och syra. Gärna lagrade hårdostar, raclette, svamp och smakrika sallader med nötter, ost och balsamvinäger.
Smaktyp: De klassiska vinerna från Jura finns i kategorin Fylligt & Smakrikt.

Stor släkt och många kloner

Savagnin är en mycket gammal druva från området mellan nordöstra Frankrike och sydvästra Tyskland. Under namnet traminer förekommer den i skriftliga källor redan runt år 1000. Genom naturliga korsningar har den släktskap med många andra druvor, som sauvignon blanc, chenin blanc, verdelho, silvaner och grüner veltliner.

Många druvor man tidigare trott varit helt egna sorter har visat sig vara olika variationer av savagnin. Gewürztraminer i Alsace och Tyskland, olika varianter av traminer i Tyskland, Italien och Schweiz. Det är mer specifikt savagnin blanc som vi avser här.

Flera typer av vin i Jura

Savagnin får små druvor som trivs på hög höjd. Den ger aromatiska, lite strama, lagringsvänliga viner. I regionen Jura framställs en rad olika viner på savagnin eller en druvblandning med savagnin och chardonnay. Klimatet är kontinentalt med varma somrar och kalla vintrar. De bästa vingårdslägena finns på bergens sluttningar.

Savagnin är den enda tillåtna druvan för det kända, sherryliknande "vin jaune", "gult vin" som framställs i Jura. Det påminner om torr sherry då vinet får ett jästtäcke under den långa jäsningen på ekfat, men förstärks inte med druvsprit och lagras inte i solerasystem.

Starkvinet Macvin du Jura som förstärks med marc har tillverkats sen 1300-talet. En annan dryck med lång historia är vin de paille, "stråvin", sött vin gjort på torkade druvor av savagnin, chardonnay och den blå druvan poulsard.

Ett felköp som blev lyckat

Kuriosa: Flera vinodlare i Australien ville rida på den begynnande albariño-trenden och hade odlat och sålt, (vad de trodde var), albariño i flera år. Men 2009 upptäcktes att druvorna i själva verket var savagnin. Misstaget berodde på en felmärkning när vinstockarna importerades via Spanien från Frankrike. Vinmakarna fick märka om etiketterna och vinerna blev som tur var framgångsrika.

Fler druvsorter